Deltid. Kjønnsforskjeller og utvikling, 2015–2022
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3181394Utgivelsesdato
2025Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Notater [21]
- Publikasjoner fra CRIStin [775]
Sammendrag
I dette notatet presenterer vi oppdaterte tall for utviklingen i deltidsarbeid i personers hovedarbeidsforhold i perioden 2017–2022. Utvalget er avgrenset til personer i alderen 20–62 og omfatter personer som er registrert som lønnsmottakere per 15. mars hvert år. Personer som er midlertidig fraværende grunnet permisjon, ulønnet fravær eller lignende, er ikke definert som i arbeid. Andelen som er registrert med kort deltidsstilling (mindre enn eller lik 50 prosent) i sitt hovedarbeidsforhold, har holdt seg forholdsvis stabil i perioden 2017–2022, på rundt 11,8–12,5 prosent for kvinner og 6–6,5 prosent for menn. Blant kvinner har andelen som jobber fulltid økt fra 2017 til 2022, samtidig som andelen som jobber lang deltid (mellom 50 og 100 prosent) har gått ned – fra 15,6 prosent i 2017 til 13,5 prosent i 2022. Disse generelle trendene gjelder uavhengig av sektor og type arbeidstidsordning (ordinær vs. skift) eller om personene har barn, og vi finner også at andelen i fulltidsarbeid har økt blant kvinner med barn. Blant menn er andelen som jobber deltid, forholdsvis stabil i samme periode, men andelen som jobber fulltid, har gått opp, og andelen som ikke jobber har gått ned. Både korte og lange deltidsstillinger er vanligere blant kvinner, men i næringer og yrker der mange kvinner har deltidsstillinger, er det også typisk flere menn som har deltidsstillinger.
Forekomsten av deltidsarbeid varierer systematisk med alder. Første del av 20-årene er en alder preget av høy forekomst av korte deltidsstillilinger, men forekomsten reduseres gradvis når overgangen til lange deltidsstillinger og fulltidsstillinger overtar mot slutten av 20-årene, etter hvert som flere fullfører sine utdanningsløp. I 30-årene etablerer det seg markante kjønnsforskjeller, hvor menn i betydelig høyere grad jobber i fulltidsstillinger enn kvinner. Ettersom det ikke er de samme kohortene vi følger over tid, kan trendene vi finner reflektere både alderseffekter, men også kohorteffekter – altså at forekomsten av deltidsarbeid varierer mellom kohorter. Når vi studerer utviklingen i deltidsarbeid for de samme fødselskullene i en seksårsperiode hvor vi kan følge dem, ser vi at for kvinner er det en markant økning i andelen som jobber fulltid, kohort for kohort. Dette ser ut til å være drevet av en høyere yrkesdeltakelse blant yngre fødselskull av kvinner. For menn er det ingen slike kohort-trender.
Både deltidsarbeid og fulltidsarbeid er vanligere blant mødre enn blant barnløse kvinner, men disse forskjellene kan dels tilskrives aldersforskjeller mellom mødre og barnløse. De kan også dels skyldes ulik sammensetning av gruppene.