Politisk og administrativ rolle- og arbeidsdeling i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) : En faktabasert analyse
Research report
View/ Open
Date
2009Metadata
Show full item recordCollections
- Rapport/Avhandling ISF [367]
Original version
ISF-rapport. 123 p. Institutt for samfunnsforskning, 2009Abstract
Denne rapporten bygger på data samlet inn gjennom en elektronisk spørreundersøkelse rettet mot alle politiske og administrative ledere i særforbund og idrettskretser samt politiske ledere i særkretsene.
Den overordnede hensikten har vært å evaluere rolle- og arbeidsdelingen mellom disse tre organisasjonsleddene. Mer konkret er det blitt gjort ved å sette søkelys på idrettsledernes bruk av kommunikasjons- og koordineringsarenaer og -verktøy, oppgaveprioritering, ledernes syn på rolle- og arbeidsdelingen og samarbeidsrelasjonene innen spesifikke arbeidsområder. I tillegg er det gjennomført en analyse av idrettsledernes holdninger til ulike normative og faktaorienterte utsagn vedrørende NIF.
Rapporten viser helt overordnet at utfordringene i norsk idrett i stor grad angår holdninger og syn – og i mindre grad avspeiles på det praktiske planet.
Dette viser seg ved at det institusjonelle skillet mellom NIF-linjen og særforbundslinjen kommer mye tydeligere frem i idrettsledernes holdninger til normative så vel som mer faktaorienterte utsagn, enn i deres oppfattelser av rolle- og arbeidsdelingen og samarbeidsrelasjoner innen konkrete arbeidsområder.
Generelt kan det konstateres at tilfredsheten med både rolle- og arbeidsdeling og samarbeidsrelasjonene innen konkrete arbeidsområder er ganske utbredt. Samtidig synes tilfredsheten med hvordan samarbeidsrelasjoner i praksis fungerer å være større enn tilfredsheten med hvordan rolle- og arbeidsdelingen er. Dette bildet gjelder både for idrettskrets-, særkrets- og særforbundsrepresentanter. Organisasjonene på særforbundssiden har imidlertid en litt større tendens til å krysse av for ikke-tilfredsstillende rolle- og arbeidsdeling og samarbeidsrelasjoner. I de tilfellene hvor et flertall av respondentene mener at rolle- og arbeidsdelingen eller samarbeidsrelasjonene innen spesifikke arbeidsområder ikke er/fungerer tilfredsstillende, kan det i stor grad ses i lys av det institusjonelle skillet. Med hensyn til rolle- og arbeidsdelingen spesielt fremheves det at de involverte aktørers ulike politiske, idrettslige og økonomiske interesser især er årsak til at rolle- og arbeidsdelingen ikke er tilfredsstillende.
Utfordringene handler derfor vel så mye om politikk, makt og innflytelse, og en løsning på utfordringen i norsk idrett vil forutsette en rekke mer grunnleggende politiske grep som går ut over dagens rolle-, arbeids- og ansvarsdeling. Organisatorisk omstrukturering vil neppe kunne løse hovedutfordringene.
Allikevel – og til tross for denne konklusjonen – peker rapporten på noen mer konkrete tiltak som kan bidra til å løse opp noen av de utfordringene som NIF støter på i det daglige arbeidet med norsk idrett. Hovedmålet er å bedre forankringen og kommunikasjonen på tvers i NIF. The report is based on data from an electronic survey among political and administrative leaders of national
sport federations and regional confederations and political leaders of regional sport federations.
The general purpose is to evaluate the division of roles between these three organisational levels. It involves
a focus on the use of tools of communication, the task prioritisation, and the leaders’ views on the
division of role and labour and collaboration within specific tasks. In addition, the report analyses the views
of the leaders on normative aspect related to The Norwegian Olympic and Paralympic Committee and
Confederation of Sports (NIF).
The general finding is that the main challenge in Norwegian sports to a high degree concerns attitudes – and to a lesser degree practical problems.
Satisfaction with both the division of roles and labour and collaboration within specific tasks is relatively
widespread. However, satisfaction with collaboration in practice is higher than satisfaction with the division
of roles. This is the case at all three organisational levels. Leaders of the sport federations at both national
and regional levels tend nonetheless be a slightly less satisfied. In the cases where a majority of the respondents
have answered that they are not satisfied with the division of roles and labour/collaboration
within specific tasks the explanation can be related to an institutional cleavage between two decision making
chains: the NIF – the regional confederations chain – and the national and regional sport federation
chain. More specifically, it is often the involved actors’ political, economic, and sport interests that generate
a less satisfied view on the division of roles.
In this light the challenges are also about politics, power, and influence, and a solution calls for fundamental
moves and not just organisational restructuring.
The report specifies some practical measures which can help solve the daily challenges in the work of
Norwegian sport. These measures may serve to improve the communication across NIF’s organisational
levels.